20. december 2012

Julefred...også for børnene

Connie Nissen skrev på sin Facebook side.
"De fleste børn går i denne uge forventningsfulde og glæder sig til det bliver jul. Hele måneden har de hørt om og set på juleløjer, julemand, hemmeligheder med julegaver, julenisser og julefjernsyn. Der har været julearrangementer i daginstitutionen og i skolen. Foran er planlagt mange stunder med julekomsammen i familien. Jeg tror, at julemåneden er den måned, hvor mange børn får lidt mindre søvn, end de plejer.
Julenissens gave venter tidligt om morgenen, og julekalenderen i fjernsynet om aftenen trækker tiden, så sengetid bliver lidt senere end vanligt.
Alt dette kan ingen af os vist lave om på. Men jeg har et ønske fra alle de børn, som – næsten – ikke kan rumme alt det spændende, det nye, det uforudsigelige og alt det hemmelige.
Husk pauser mellem alle indtrykkene. Fra alle de børn, som bliver urimelige, sure og let får vredesudbrud i denne tid, skal jeg hilse og sige: lad dem få en lille stille stund sammen med enten far eller mor. Og helst uden andre børn. Sluk mobilen og gør noget sammen, uden afbrydelser. Her er nogle forslag, som jeg kender børn, der vil nyde meget: Byg lego, sammen. Eller kig længe i den gode bog, hvor I virkelig ser på de enkelte billeder. Peg og fortæl, hvad I ser på. Eller læg jer på gulvet og tegn sammen. Se på hinandens tegninger og kommenter det I ser. Eller giv dit barn fodnuller. Eller giv barnet et l-a-n-g-t karbad. Tænk på en ro, der breder sig i barnet, mens far eller mor sidder på kanten og sludrer og griner sammen med barnet. Eller bare ser på – og kommenterer barnets leg med vandet, der hældes fra bøtter, kander og bægre.
Hvis nogen skulle ha glemt, hvor godt det er for børns hjerner at få en pause – så prøv at se, hvad der sker af ændringer i børnenes adfærd og humør, når I har skabt disse pauser.
På en måde har jeg skrevet om dette emne før – men jeg minder om det lige nu, fordi vi alle ser de mange børn i denne måned, der kommer til kort overfor alle de juletilbud, som de på den ene side slet ikke vil undvære og som de på den anden side, næsten ikke kan holde til. Så derfor denne opmuntring til pauser.
Hvis det er svært at forstå, hvorfor julemåneden er svær at kapere for mange børn, så prøv at sammenlign det med, når voksne skifter arbejde. Så er nemlig intet som det plejer. Alle rutiner er anderledes, dagene er lidt uforudsigelige, og der er ikke rigtig noget velkendt og forudsigeligt. Det er meget mere anstrengende, end når tingene kører som de plejer. For alle mennesker og for alle hjerner.
Derfor håber jeg, at alle har overskud og fantasi til at korte lidt af tilbuddene og finde tid til stille hygge i en hule (et tæppe over to stole eller et bord) eller at lege siesta. Det vil det være guf for børne-hjernerne. Overskuddet viser sig hurtigt: hjerner, som får ro er meget bedre til at styre adfærd, humør og til at samarbejde."


Grunden til dette indlæg var nu mest fordi, at jeg synes at budskabet er vigtigt og jeg ved, at det virker. Jeg har ikke julestress -  har været lang tid under vejs med gaver og det er måske også for at undgå stress. Jeg har oplevet at tid og ro er vigtig i mit liv...både for mig selv og for børnene. Jeg tage nogle af aktiviteterne til dig fra artiklen, for jeg/vi har en tendens til at afslapning er lig med spil på iPad'en eller tv-kig og børnene har brug for tæthed, intimitet og ægte afslapning for krop og hoved. de lange bade gør vi dog, massage og især Preben er god til lege med drengene. Vi leger gemmeleg hver dag...bare kort, danser til musikvideoer sammen og selfølgelig kunne man sagtens gøre det bedre og det har jeg bestemt tænkt mig at prøve af. For det sidste jeg ønsker er stressede og det er blevet mit pædagogiske mantra overfor forældre. "Husk dit barn godt kan være stresset og det er sådan vi oplever det...husk ro, husk at være sammen" Så det er hvad jeg vil give videre til jer derude. Husk hinanden, husk tosomhed, ensomhed, læs en bog, spil sammen omkring bordet og nyd at have tid...tag jer tid!

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det er så sandt som det er skrevet, man skal lige engang imellem stoppe op og tænke, er det nu så vigtigt det vi skal i morgen eller kunne vi lave noget hygge herhjemme, det er I gode til synes jeg. Også synge og læse bøger nyder I ved jeg, fortsæt med det. God juleferie og en god tur til Mormor og Morfar og hils derovre.

Kram til alle Farmor