23. februar 2009

6. uge


Fostret måler ca. 5 mm og ligner næsten en lille haletudse. Nyrer og lever fortsætter deres udvikling, og hovedet er ved at tage form. Arme og ben viser sig som små buler på kroppen. Dannelsen af rygsøjlen og resten af skelettet er begyndt med bruskanlæg. Og anlæg til tænder begynder at dannes.
Hjertet begynder at slå i begyndelsen af denne uge, og i fostret er der dannet et primitivt tarmsystem og et primitivt kredsløb, der pumper blodet rundt i det lille foster. Navlesnoren forbinder nu barnet med moderkagen, som overtager ernæringen af fostret.
Jeg selv har stadig svært ved at forstå, at jeg er gravid. Der er jo ikke de vilde gener endnu. Min mave opfører sig underligt og jeg er træt. Mine bryster er vokset lidt og er ømme. Min lænd gør ondt ind imellem. Men det er nu stadig bare helt uvirkeligt. For jeg har Max og Preben og alt andet omkring mig, der optager mig. Så frøet i maven må spirer og det må gå sin gang, indtil jeg kan mærke nogle flere tegn : )
Hele weekenden har været overbetrukket af en søvndyssende dyne. Trætheden har været dræbende for min energi og jeg er stadig helt flad i dag.

3 kommentarer:

Fru Lipka sagde ...

Hvor kan jeg tydeligt huske min daglige bladren i Lennart Nilssons bog "Et barn bliver til".
Hvad jeg også kan huske er, at jeg de første 2,5-3 måneder var træt som et alderdomshjem. Efter det var det som om jeg havde fået et skud vitaminer! Og sådan var det faktisk under alle mine graviditeter.
Nu ved jeg jo ikke hvordan du havde det med Max, men jeg er sikker på, at dine kræfter nok skal komme tilbage, når det er gået op for din krop, at du er gravid!! :o)

Rikke Bruun Berthelsen sagde ...

Med Max var jeg syg ret meget med forstoppelse og indlagt med en mavetatminfektion og ellers var der mange småting hele tiden, så det var faktisk først den sidste måned hvor maven ikke gjorde ondt og jeg havde det fint. Typisk. Tilgengæld tog jeg kun 5 kilo på, så det var jo dejligt,når det nu ikke kunne være anderledes. Så denne gang er jeg opmærksom på min mave må man sige og hvad der ryger derned. men sådan udpræget træt var jeg ikke, og jeg har endda sclerose til at trække i den retning også. Men jeg er faktisk meget friskere i dag hvor solen er brudt ud med forårsstemning.

Madame sagde ...

Stort tillykke med graviditeten, Rikke!